FAQ

Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.


Hoe krijg ik mijn toegangsticket?
We vragen je om ons tijdens het inschrijven je e-mailadres mee te delen. Zo kunnen we je na je inschrijving meteen een bevestigingsmail sturen. Enkele dagen voor de Openbedrijvendag ontvang je een e-ticket op het e-mailadres dat je opgaf bij je inschrijving.

Hoe kunnen personen die geen toegang hebben tot het internet zich inschrijven?
Heb je geen toegang tot het internet, dan kan je aan je aan een kennis vragen om het inschrijvingsformulier samen met jou in te vullen en de bevestiging af te drukken. Het is belangrijk dat je zelf aanwezig bent bij het invullen van het formulier. Je moet immers nauwkeurige en verplichte gegevens verstrekken over jezelf en degenen die met je meekomen, en het tijdslot kiezen dat voor jou past. Enkele dagen voor je bezoek ontvang je elektronische toegangstickets op dat e-mailadres. Vergeet niet om ze te vragen aan degene die jou inschreef.

Waarom moet ik mij vooraf inschrijven voor dit evenement?
Het aantal bezoekers dat we die dag kunnen ontvangen is beperkt. Het is dus heel belangrijk je op voorhand in te schrijven, een tijdslot te kiezen en het juiste aantal personen die meekomen, evenals hun volledige gegevens, op te geven. Je krijgt een e-mail om je bezoek en je tijdslot te bevestigen. Krijg je deze e-mail niet, dan ben je waarschijnlijk niet ingeschreven.

Tot wanneer kan ik mijn inschrijving op de website wijzigen?
De website voor de inschrijvingen zal openstaan tot 4 oktober. Vóór die datum moet je inschrijving afgerond zijn. Daarna kan je niets meer wijzigen.

Ik heb mij al ingeschreven voor het bezoek om X uur, maar ik zou liever om Y uur willen komen. Is dat nog mogelijk?
Check eerst op de website www.ikbezoeknbx.be of het tijdslot dat je verkiest nog vrij is. Als dat het geval is, kan je je inschrijving wijzigen en krijg je een nieuwe bevestiging. Als je je zonder vooraf te verwittigen in het sorteercentrum aanmeldt op een ander uur, loop je het risico om geen plaats meer te hebben.

Wat als ik nadat ik mijn ticket heb ontvangen mijn tijdslot nog wil wijzigen?
Dat gaat helaas niet meer. Je krijgt je e-ticket een paar dagen voor het bezoek op het e-mailadres dat je opgaf bij je inschrijving.

Kan ik mij ter plaatse inschrijven?
Nee, het is belangrijk dat je je, ook voor alle personen die je vergezellen, op voorhand inschrijft via de website www.ikbezoeknbx.be en een tijdslot kiest. Wij verwachten immers dat alle tijdslots in een mum van tijd volzet zullen zijn.

Kan ik gratis deelnemen aan het bezoek?
Ja, het bezoek is volledig gratis.

Worden ook kinderen toegelaten?
Ja, kinderen zijn zeker welkom. Hou er wel rekening mee dat de wandeling doorheen het sorteercentrum ongeveer een uur in beslag neemt. Eten of drinken is niet toegestaan in de sorteerhallen. Kinderwagens zijn toegelaten, maar niet overal (aangepast traject voor sommige gedeeltes van het parcours). Langs de wandelroute zijn er enkele kinderactiviteiten voorzien.

Kan ik met de buggy / kinderwagen komen?
Ja, we voorzien een andere wandeling voor plaatsen die niet toegankelijk zijn met een buggy/ kinderwagen.

Zijn er plaatsen in het sorteercentrum waar ik mijn baby kan verschonen?
Er zijn toiletten langs het volledige traject, maar er zijn geen speciale voorzieningen voor baby’s.

Zijn huisdieren toegelaten?
Nee, huisdieren zijn niet toegelaten.

Ik ben dat weekend niet vrij, zijn er nog andere data voorzien?
Nee, dit bezoek kadert in de door VOKA georganiseerde Openbedrijvendag en het sorteercentrum van Brussel X kan niet bezocht worden op andere dagen.

Is het sorteercentrum toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit?
Ja, het bezoek in een rolstoel is grotendeels mogelijk. Er zal een specifiek traject gevolgd worden op punten waar de toegang voor personen met beperkte mobiliteit niet mogelijk is.

Kan ik met de trein komen?
Ja, we voorzien vanaf Brussel Noordstation een bpost- shuttledienst. Je neemt de uitgang Simon Bolivar. Daar staat de bus aan de linkerkant. Er is ook een bus van de MIVB. Vanaf Brussel Noordstation is dat bus 57, je stapt uit bij de halte Antoon Van Oss. Vanaf het station van Vilvoorde is het bus 47 tot aan dezelfde halte. Dan moet je wel nog een eindje wandelen.

Waar kan ik parkeren als ik met de wagen kom?
Er is parking voorzien op het dak van het gebouw. Dat wordt van bij je aankomst op de site aangeduid. Je hoeft enkel de pijltjes te volgen. Vanaf het dak is er een shuttlebusje dat je naar de ingang brengt.

Hoe lang duurt het bezoek?
Het bezoek duurt ongeveer een uur. Het is een flinke afstand, voorzie dus gemakkelijke kleding en aangepast schoeisel.

Wat kunnen we er ontdekken?
Je loopt door de gigantische hallen voor brievensortering, langs de sorteermachines, en je maakt er kennis met het sorteerproces voor alle formaten. Verder zal je ongetwijfeld verbluft zijn door de enorme omvang van de pakjessorteermachine. We leggen je uit hoe deze machines werken en onze sorteerders zullen je tonen welke weg een brief en een pakje in het sorteercentrum afleggen.

Gelden er veiligheidsvoorschriften in het sorteercentrum waarmee ik rekening moet houden ?
Absoluut. Veiligheid is uiterst belangrijk! Vóór je bezoek krijg je dan ook een filmpje te zien met de voorschriften. We vragen je alvast gesloten en platte schoenen te dragen, niet te eten of te drinken tijdens het bezoek en enkel het hoogstnodige mee te nemen. Handtassen en rugzakken worden bij de ingang gecontroleerd.

Zal het sorteercentrum operationeel zijn?
Ja, het sorteercentrum zal op die dag gedeeltelijk operationeel zijn. De hele dag lang zullen medewerkers de machines laten draaien en brieven en pakjes sorteren.

Zijn er toiletten aanwezig?
Natuurlijk, op de wandeling kom je voorbij een paar sanitaire blokken.

Mag ik een rugzak meenemen?
Liever niet. Om veiligheidsredenen vragen we je om enkel het hoogstnodige mee te nemen. Aan het onthaal zijn er beveiligde kasten waarin je je rugzak kan achterlaten.

Is er medische hulp aanwezig op het terrein?
Ja, er zullen eerstehulpverleners ter plaatse zijn.

Wat is de dresscode?
Platte en gesloten schoenen zijn verplicht. Verder raden we je alleen aan om gemakkelijke kleding te dragen, voor je eigen comfort. De wandeling duurt gemiddeld een uur.

Kan ik telefonisch contact opnemen met een lid van de organisatie?
We vragen je om ons te contacteren via een e-mail naar visit@bpost.be.

Wat als de opendeurdag omwille van veiligheidsredenen geannuleerd wordt?
Bij de minste wijziging in de organisatie zullen wij contact met je opnemen via het e-mailadres dat je opgaf bij je inschrijving.